Image to go with text

De toekomst van gegevensopslag: De digitale kluis

Van business tot technologie: Inzichten in de toekomst van verzekeringen – Hoofdstuk 4

We hebben allemaal kostbare bezittingen die we willen beschermen tegen schade. Dure sieraden, persoonlijke documenten of een erfstuk. Hiervoor vinden we doorgaans thuis een veilige plek om deze items op te slaan, zoals een kluis. Vergeet echter niet dat ook jouw digitale leven kostbare bezittingen heeft: data. Wat slaan bedrijven op en weten ze allemaal over jou? Vertrouwen we hen? Het concept van een “digitale kluis” is een manier om deze wetten werkelijkheid te maken. Het stelt bedrijven instaat om consumenten te helpen om hun data te beschermen.

Image of author

Kevin Pennekamp – Meet Our Team

Principal Software Engineer / Team Lead

Wat is een digitale kluis?

Een digitale kluis lijkt sterk op een wachtwoord-manager. Zoals de naam doet suggereren is het een digitale vorm van een echte kluis. Je hebt een sleutel of code nodig om een fysieke kluis te openen. In de digitale wereld wordt dit encryptie genoemd. Je gegevens worden onherkenbaar gemaakt. Niemand kan begrijpen wat de gegevens laten zien, tenzij je over de sleutel beschikt.

De meest simpele vorm is weergegeven in de bovenstaande visualisatie. Jij als gebruiker logt in op een systeem. Op het moment dat je dit doet, wordt jouw versleutelde kluis opgehaald van een cloudserver. Zodra de versleutelde kluis is ontvangen, wordt deze gedecodeerd, opengemaakt. Misschien breng je wat kleine wijzigingen aan in je gegevens. Zodra je klaar bent, wordt alle gegevens opnieuw versleuteld in de kluis. Deze opnieuw versleutelde kluis wordt teruggestuurd naar de cloud en opgeslagen.

Deze vereenvoudigde flow toont aan dat gegevens in hun oorspronkelijke leesbare vorm alleen toegankelijk zijn voor jou. Iedereen die anders toegang zou krijgen tot jouw kluis zou alleen onherkenbare versleutelde gegevens zien.

Hoe gegevens te delen? 

Als bedrijf zijnde, bijvoorbeeld een verzekerings-maatschappij, is het niet direct duidelijk wat je hiermee kan bereiken. Als alleen de consument toegang heeft tot de gegevens, wat heeft een bedrijf er aan om dit aan te bieden.  Het doel van de digitale kluis is om de consument de controle te geven over degegevens en te bepalen wie toegang heeft tot welke gegevens. Wanneer een bedrijf inzicht wil krijgen in jouw gegevens, moeten ze bij jou aankloppen. Het is de keuze aan de consument of zij dit willen toestaan. Of misschien willen ze een bedrijf alleen toegang geven tot een klein stukje gegevens. Neem het voorbeeld van een aanrijding tussen twee auto’s. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij heeft gegevens van jou nodig, maar niet alle gegevens die jou eigen maatschappij over jou heeft. Jij kan kiezen wat je deelt uit jou eigen “verzekeringskluis”.

Deze opstelling biedt jou een aantal geweldige voordelen:

    • Je hebt controle over al jouw kopieën en wat er in een kopie staat.
    • Je kunt toegang intrekken en kopieën verwijderen om de blootstelling van gegevens te beperken.
    • Je kunt zien wanneer en hoe vaak jouw kopieën zijn geopend.

Hoe houd je je gegevens up-to-date?

Natuurlijk moet je de mogelijkheid hebben om de gegevens up-to-date te houden. Er zijn twee verschillende manieren waarop dit kan gebeuren in een digitale kluis. Allereerst kun je als eigenaar gewoon zelf je gegevens bijwerken. Zodra je de update hebt gemaakt, wordt de nieuwe versie van je kluis versleuteld en teruggestuurd naar de centrale cloudopslag.

Maar misschien wil je niet dat “Company 2” je laatste financiële status kent, of je gewijzigde e-mailadres. Omdat je de gegevens bezit, heb je de mogelijkheid om te bepalen welke van jouw “kopieën” de laatste update ontvangen. Dit geeft je de mogelijkheid om de laatste wijzigingen niet te delen met “Company 2”.

In sommige gevallen heeft een van de toegestane bedrijven nieuwe of bijgewerkte informatie die ze met je willen delen. Omdat je de gegevens bezit, kunnen ze je gegevens niet zomaar bijwerken. Ze sturen je een “update request” met de nieuwe of gewijzigde informatie. Deze verzoeken worden in de wachtrij geplaatst, wachtend op jouw beoordeling. Alleen jij kunt nu bepalen welke updates worden doorgevoerd in jouw kluis. En opnieuw kun je ook kiezen wie deze updates ontvangt.

Image to go with text

Conclusie

Onze digitale levens worden steeds belangrijker. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor overheden en bedrijven. Aankomende wetten zijn er om ons te beschermen tegen schade in de complexe digitale wereld. Een digitale kluis stelt je in staat om te voldoen aan de wet en geeft je weer controle over je gegevens.

Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over wat er gebeurt in de verzekeringsbranche en hoe technologie haar toekomst vormgeeft, bekijk dan onze blogserie over het navigeren door de digitale transformatie van de verzekeringsbranche door op de onderstaande knop te klikken!

Bekijk het hier!

Our cases

Image to go with text

Liever een kopje koffie?

Onze Engineers staan klaar voor een praatje en helpen graag om eventuele vragen die je hebt te beantwoorden!

Kennis maken