Image of author

Tim Pijl – Meet Our Team

Principal Data Analytics Engineer

Image to go with text
 

Data-silo’s doorbreken

Hoe meer data samen wordt gebracht, hoe waardevoller de informatie die je kunt verkrijgen. In veel traditionele organisaties is data echter verspreid over verschillende systemen, applicaties, databases en lokale computers (ja, echt waar). Data-setten worden ontwikkeld op afdelingsniveau en zijn vaak niet verbonden; dit zijn de ‘data-silo’s’. Omdat data niet kan worden samengebracht, ontbreekt het overzicht van wat er beschikbaar is. Hierdoor missen waardevolle inzichten. Tijd om de bulldozer erbij te halen en de data-silo’s te doorbreken. Heb jij ook een bulldozer nodig?

Tim Pijl, Principal Data Analytics Engineer bij Finaps, deelt zijn visie op data-silo’s. Hoe kun je ze doorbreken om waardevolle inzichten voor jouw organisatie te ontdekken?

In het kort

1. Wie is Tim?

Een brug tussen business en technologie!

Data-silo’s doorbreken – hoe wordt het gedaan

Het draait allemaal om mensen, processen en systemen.

3. Aan de slag gaan

Onderschat niet wat je in drie maanden kunt bereiken.

1. Wie is Tim?

Introductie

Als Data Analytics Engineer maak ik de vertaalslag tussen wat klanten willen en wat daadwerkelijk mogelijk is. Ik open de ‘black box’ van Artificial Intelligence en Business Intelligence. Mijn rol is om precies te zien wat het doel is en wat het oplevert. Daarnaast maak ik mensen bewust van wat je met data kunt doen, waarom iets als datafragmentatie een probleem is en waarom voorspellingen niet altijd 100% nauwkeurig zijn. Dit is vaak stiekem de grootste uitdaging. Ik ben de verbinder tussen de business en de technologie!

“Ik open de ‘black box’ van Artificial Intelligence en Business Intelligence.”

2. Data-silo’s doorbreken – hoe wordt het gedaan

“Als er data-silo’s binnen een bedrijf zijn, is datagestuurd werken onmogelijk” zegt Pijl resoluut. Beslissingen kunnen dan niet op basis van alle beschikbare data worden genomen, en onderbuikgevoelens domineren. Om data-silo’s te doorbreken, is het belangrijk om een geleidelijk proces in gang te zetten. Pijl ziet drie belangrijke pijlers in dit proces: mensen, processen en systemen.

Mensen: De belangrijkste stap om data-silo’s tegen te gaan, is het teweegbrengen van een cultuurverandering. Er moet een datagedreven cultuur worden gecreëerd waarin alle belanghebbenden overtuigd zijn van de noodzaak om data-silo’s te doorbreken. Het is duidelijk hoe mensen met de data werken en hoe zij zich houden aan de bestaande processen. Iedereen wordt getraind om beter met data te werken en heeft daarnaast een intrinsieke motivatie om met de digitale oplossing te werken.

Processen: “Ten tweede heb je de processen,” zegt Pijl. “Dat is zowel een technische als een menselijke uitdaging. Het is belangrijk om te bepalen welke processen je inricht, hoe je ervoor zorgt dat mensen zich aan deze processen houden en dat ze actueel en geborgd blijven.”

Systemen: Als je realtime toegang tot data nodig hebt, moet je een geschikte infrastructuur opzetten. Dit is een technische uitdaging, omdat er één overkoepelend datawarehouse moet zijn om de data-silo’s af te breken. Met een datawarehouse komt alle data uit de verschillende systemen samen op één plek, waardoor nieuwe inzichten kunnen worden verkregen.

Als er data-silo’s binnen een bedrijf zijn, is datagestuurd werken onmogelijk”

Hoe ziet de wereld van morgen eruit?

Bij het praten over de toekomst komt Pijl vaak termen tegen zoals ‘quantum computing’, ‘streaming analytics’ en ‘blockchain’. “Incredibly cool technologieën! Maar je kunt ze pas gebruiken als de basis van je data-analyse goed is ingericht. Zorg eerst dat de rapporten en dashboards op orde zijn. Zorg ervoor dat de datakwaliteit van een zodanig niveau is dat je ermee kunt werken. Verbind ook eerst de data uit verschillende afdelingen binnen je organisatie. Dan heb je al belangrijke stappen gezet naar een toekomstbestendige en datagestuurde organisatie.

 

 

“Quantum computing, streaming analytics en blockchain. Ontzettend gave technologieën! Maar zorg eerst dat de rapporten en dashboards op orde zijn.”

 

3. Aan de slag

Pijl is duidelijk over zijn motto: “Denk altijd groot, maar begin klein.” “Begin met iets dat echte waarde oplevert. De laaghangende fruit dat mensen ten goede komt. Bouw eerst een aantal use cases op. Wanneer de rest van de organisatie de resultaten van deze kleinschalige use cases ziet, zal de enthousiasme groeien. Op deze manier neemt de acceptatie binnen de organisatie toe en kan verdere uitbreiding plaatsvinden.

Begin stap voor stap en stel jezelf eerst een paar vragen:

  • Wat hebben we nodig?
  • Waar is de data?
  • Hoe verbinden we die data?
  • Hoe regelen we de juiste processen zodat de volgende stappen veel gemakkelijker en sneller gaan?
  • Welke boodschap wil je overbrengen?

“Vergeet het menselijke aspect niet. Plaats de technologie, de coole functies of de innovatieve technologieën niet boven de mensen die er uiteindelijk mee moeten werken. Dat moet altijd in gedachten blijven. Ken je eindgebruiker en begrijp zijn of haar problemen, en probeer deze op te lossen. Probeer op die manier waarde te creëren. Zie datagestuurd werken of het bestrijden van datafragmentatie niet als een doel op zich, maar als een middel om een probleem op te lossen. Begin met een use case en kijk wat je nodig hebt. Begin klein en bouw dit in de loop van de tijd op. Je wilt niet alles in één keer doen. Heb een visie voor het eindproduct en definieer concrete stappen om daar te komen.”

Wat kunnen we in drie maanden bereiken?
Word een meer data-gedreven organisatie in drie maanden. Haal actiegerichte inzichten uit data, wat leidt tot beter onderbouwde beslissingen.

Image to go with text

Finaps’ Data kickstart service

Word een meer data-gedreven gemeente in drie maanden. Haal bruikbare inzichten uit gegevens voor betere beslissingen. 

Meer weten

Onze cases

Image to go with text

Liever een kopje koffie?

Onze Engineers staan klaar voor een praatje en helpen graag om eventuele vragen die je hebt te beantwoorden!

Kennismaken