Rabobank bouwt
RaboDirect platform op Mendix low code
In de zoektocht naar meer snelheid en flexibiliteit maakt Rabobank gebruik van ‘low code’, een relatief jonge methode van software-ontwikkeling. Naast snelheid zou een reductie van 50% in IT-kosten zijn bewerkstelligd.
Date: 01-2020
Grote banken als Rabobank zoeken voortdurend naar nieuwe en snellere manieren van software-ontwikkeling. Ze moeten ook wel om relevant te blijven in een concurrerende wereld, een wereld waarin zij – grote banken – juist niet bekend staan om snelheid of flexibiliteit. De komst van ‘low code’ biedt nieuwe mogelijkheden, mogelijkheden die door Rabobank zijn ingezet voor de bouw van RaboDirect. Binnen RaboDirect worden transacties van klanten en van de back-office in België en Duitsland beheerd.
Low code is een nieuwe en potentieel revolutionaire manier van coderen. In tegenstelling tot het gebruikelijke beeld van eindeloze regels code vol met ‘exceptions’, slashes en accolades worden applicaties opgebouwd met behulp van grafische blokken. Dat bouwen verloopt simpelweg door de bouwstenen op de juiste plek te zetten bijvoorbeeld via ‘drag and drop’. Het bouwen van een applicatie gaat snel, kost onderaan de streep meestal minder en het is beter te begrijpen voor mensen die van huis uit geen IT’er zijn. IT en business kunnen bijvoorbeeld samen werken aan een toepassing, waardoor ruimte is voor inzichten uit meerdere werkvelden.
Concurrentievoordeel
Er zijn een aantal grote aanbieders van low code-platformen, virtuele omgevingen waarop ontworpen en gebouwd kan worden.
Mendix – onderdeel van Siemens – is één van deze partijen en vormde voor Rabobank de ideale partner voor de bouw van RaboDirect.”In de financiële sector krijgen verplichte systeemupdates om te voldoen aan regelgeving vaak de prioriteit boven zaken die de klantervaring verbeteren”, zegt Bram Voogel, customer success director bij Mendix. “Voor elke bank die actief is in deze markt levert het bieden van nieuwe online mogelijkheden om klanten aan te trekken en te behouden dan ook concurrentievoordeel op. Het low-code platform van Mendix bleek de perfecte oplossing om dit doel te bereiken.
Hoe snel is nu eigenlijk snel? Mendix geeft aan dat er sprake was van wekelijkse release-cycli, wat vijf jaar geleden nog beslist een droombeeld was van IT-managers. Naast nieuwe werkvormen als agile en lean heeft dus ook technologische vooruitgang nieuwe mogelijkheden ontsloten. “Het is een belangrijke mijlpaal dat IT in korte sprints kan werken in het applicatie-ontwikkelproces. Het is bovendien mooi om te zien hoe ontwikkelaars en business professionals met het Mendix-platform zeer nauw samenwerken om goede producten te creëren voor klanten van de Rabobank in Duitsland en België”, besluit Voogel.
We kijken ernaar uit om met de Mendix Native Mobile-app de volgende belangrijke mijlpaal samen met Rabobank IDB te bereiken.
Dit artikel werd oorspronkelijk door banken.nl geplaatst