Geen “rat in the kitchen” met het Decisionboard van SAS

Je zult er maar wonen. Dat dacht ik toen ik deze week op Twitter foto’s zag van vuilnishopen in enkele straten in Den Haag. De gemeente worstelt in enkele wijken al een tijdje met zogeheten naastplaatsingen: Vuilnis die naast de ondergrondse containers wordt gezet.

Image of author

André van der Meer – Meet Our Team

Adviseur Overheden bij SAS

Amsterdam, 1 – 2022

Ja, je zult er maar wonen. En je zult als gemeente maar het gevoel hebben dat je dweilt met de kraan open. Want vuilnis trekt vuilnis aan, vuilnis trekt ongedierte aan, meeuwen trekken de zakken open, de buurt verloedert en zie er maar eens grip op te krijgen.

Inmiddels werken de meeste grote steden met ondergrondse afvalcontainers die bewoners kunnen openen met een pasje. Of het een ideaal systeem is voor steden die aan het verdichten zijn, is een vraag die ongetwijfeld leeft bij ambtenaren en politici. Voor de korte termijn is in ieder geval een lik op stuk beleid nodig. Want laat je het staan, dan groeit het tegen de klippen op. Haal je het meteen weg, dan is er ook geen incentive voor anderen om er iets bij te plaatsen.

We hebben bij een gemeente succesvol een proef gedaan met het identificeren van naastplaatsingen. Hiervoor werden gemeenteauto’s met camera’s, die normaal werden ingezet voor parkeercontroles, ook langs de afvalcontainers gestuurd. De camera identificeert wat er naast de containers staat en de beelden worden direct geanalyseerd. Staat er iets dat er niet hoort? Dan gaat er een signaal naar de handhavingsdienst, die meteen een schoonmaakploeg stuurt.

 

SAS heeft een aanpak ontwikkeld waarmee dit soort toepassingen kunnen worden toegepast: het nieuwe Decisionboard van SAS maakt snel en gericht optreden nog beter mogelijk, maar geeft ook mogelijkheden voor voorspellen en preventie. Zo brengt het Decisionboard meerdere data samen, bijvoorbeeld de klachten die binnenkomen via het klantcontactcentrum en de website maar ook de analyses van de camerabeelden. Door verschillende data te koppelen is op een plattegrond in beeld te brengen wat tijdens een bepaalde periode de hot spots zijn. Door het in de tijd te laten zien op het Decisionboard, kun je ook zien wanneer het ontstaat en hoe vaak. Het maakt efficiënt, snel en informatiegestuurd optreden mogelijk, en door de voorspellende waarde kun je bepalen in welke buurten je het beste aan de slag kunt gaan met informeren en motiveren. Niemand wil tenslotte een rat in the kitchen.

Image to go with text

Meer te weten komen over het decisionboard? Lees dan meer of bekijk direct de short tour video van het decisionboard.

Bekijk de demovideo!