Finaps – Startup-Service

Binnen 3 maanden datagedreven beslissingen nemen met de Startup-Service van Finaps.

Datagedreven werken voor gemeenten

Bij een succesvolle data-gedreven gemeente werken verschillende domeinen samen om met inzichten uit data beter processen te kunnen sturen en meer gefundeerde beslissingen te nemen. Door de hele organisatie leeft een mentaliteit waarin data een belangrijke factor is. De data analist en een BOA staan bijvoorbeeld in nauw contact om snel beslissingen te kunnen nemen. Of wanneer binnen het sociaal domein dashboards gebruikt worden om hulpverleners van informatie te voorzien.

De uitdaging voor gemeenten

Naar deze data-gedreven situatie toewerken is voor veel gemeenten een uitdagend traject. Door de hoeveelheid data en analyse tooling is het moeilijk om inzichten te creëren die tijdens de dagelijkse werkzaamheden binnen de gehele gemeente gebruikt worden en deze ook makkelijker maken.

De Startup-service als oplossing

Om de gemeenten te helpen met data inzichtelijk maken en daarbij een volgende stap te zetten naar data-gedreven werken met het SAS-gemeentemodel, is de startup service in het leven geroepen. Samen met de domeinverantwoordelijke binnen de gemeente gaat Finaps drie maanden lang mogelijkheden zoeken waar data voor waarde kan zorgen in de gemeentelijke processen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van overzichtelijke dashboards en de meer geavanceerde technieken, zoals kunstmatige intelligentie en decisioning. Daarnaast volgen mensen binnen de gemeente training, zodat ze zelf mogelijkheden kunnen vinden en oppakken.

Denk bijvoorbeeld aan een overzicht van openstaande aanmeldingen van meer dan een half jaar geleden, schooluitslagen per wijk of een voorspelling van het aantal gebruikte voorzieningen over een jaar. Het snel leveren van waarde en actiepunten door middel van data staat in dit proces centraal.

Na dit proces is een duidelijke stap gezet naar meer data-gedreven werken binnen de gemeente. Buiten dat er inzicht is gekregen in de verschillende processen, is er kennisgemaakt met een nieuwe manier van werken waarin data gebruikt wordt om de gemeentelijke processen te verbeteren. Het resultaat van de start-up service en een plan voor de toekomst wordt samengevat in een visie document. Hier worden onder andere de volgende stappen richting het SAS-gemeentemodel uiteengezet en hoe de gemeente daar kan komen.

Samen met de domeinverantwoordelijke binnen de gemeente gaat Finaps drie maanden lang mogelijkheden zoeken waar data voor waarde kan zorgen in de gemeentelijke processen.
Image to go with text

Wat kunt u van ons verwachten?

In drie maanden helpt Finaps een gemeente met de volgende stap zetten in de reis naar een data-gedreven gemeente. Na deze stap wordt de beschikbare data beter benut waardoor inzichten uit de data gevonden worden, die vervolgens weer gebruikt worden in de verschillende processen. Dit leidt tot een efficiëntere manier van werken, wat kosten en tijd bespaart en waardoor er dus meer werk kan worden verricht.

Geïnteresseerd in hoe de start up service uw gemeente kan helpen om de volgende stap te zetten met data-gedreven werken. Bekijk dan nu de demo video of de decision board artikelen.

Lees meer

Bekijk hier de decisionboard demo video